Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne Ayrımcılık Yasağı İhlali Kararı Çıktı!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) yine bir kamu kurumunun erişilebilirlik standartlarını karşılamadığı için “Ayrımcılık Yasağı İhlali” ve idari para cezası kararı verdi.
HEY Akademi üyesi olan, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü görme engelli kamu personeli M. D., Üniversite idari personeli tarafından kullanılan kurumsal yazılımların erişilebilir olmaması gerekçesi ile Şef kadro ve unvanına sahip olması gerekirken, hizmet sınıfı dışında bir görevlendirmeyle karşılaştı. Görme engelli kamu personeli M. D.; ilgili işleme karşı dava açtı. İstanbul 14’üncü İdare Mahkemesi görme engelli kamu personelini haklı buldu. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün istinaf mahkemesine yaptığı itiraz ise reddedildi.
Ancak; idare mahkemesi kararı bulunmasına karşın erişilebilirlik ile ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığı ve görme engelli kamu personelinin adeta mobbinge maruz bırakılarak, çalışma hakkının ihlal edildiği üniversitede görme engelli kamu personeli M. D. Hak arama mücadelesine devam etti.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na yapılan başvuru üzerine tüm dava dosyası, dilekçe ve cevapları ile CİMER başvuruları, muhatap kurum Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından bu başvuruya ilişkin cevabi yazılar birlikte değerlendirilmiş olup görme engelli kamu personeli M. D.’nin haklılığı ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün hak ihlali gerçekleştirdiği bir kez daha tescillenmiş oldu.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 2024/1302 sayılı kararında:
1) Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine,
2) Marmara Üniversitesi Rektörlüğü hakkında 141.934,00TL. idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Peki, şimdi ne olacak?
Görme engelli kamu personeli M. D.; bir kamu personeli olarak aldığı maaşın hakkını vermek ve hizmet sınıfı içinde bulunduğu kadro ve unvanla ilişkili kamu görevini icra ve infaz etmek için kurumsal yazılımların erişilebilir hale getirilmesi amacıyla yaptığı idari ve adli başvurular nedeni ile dışlanmaya, sosyal izolasyona, mobbinge maruz kalmaya devam mı edecek? Yoksa; Türk Milleti Adına karar veren mahkeme kararları uygulanacak mı?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Nerede?
Engelsiz kampüs projeleri kapsamında erişilebilirlik sertifikaları alan yükseköğretim kurumlarına bayrak dağıtan YÖK niçin bünyesinde çalışan engelli personelin etkin ve verimli çalışması, kamu kaynaklarının etkin kullanılması ve sahip olduğu insan kaynağı potansiyelini insan hakları ve insan haysiyet ve şerefine yakışır şekilde koordine edilmesi için çalışmıyor?
Kurumların hala sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri engellilik ve erişilebilirlik adına maalesef kısa vadede olumlu gelişmelerin yaşanacağını beklemiyoruz. Bu nedenle istihdam edilen on binlerce engelli kamu personeli âtıl bir biçimde kurumlarda mobbinge maruz kalmakta, işe yaramaz hissiyatı ile çalışma azim ve kararlılıkları yok edilmektedir.
Bu bağlamda; T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından engelli kamu personeline yönelik yapılan ayrımcılık ve hak ihlalleri ile mobbinge karşı etkin bir yaptırım mekanizmasının tesis edilmesi gerekmektedir.
İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın ilkesini benimsiyor isek sorumlu idareciler olarak mahkeme kararları ve hak ihlali kararlarının gereklerini yerine getirelim ve erişilebilirliği lüks değil, hak olarak görelim.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.